Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Neoprávnená stavba na cudzom pozemku

40/2014
Neoprávnená stavba na cudzom pozemku
§ 135c ods. 1 Občianskeho zákonníka
Za neoprávnenú stavbu v zmysle § 135c ods. 1 Občianskeho zákonníka sa považuje taká stavba, ktorú stavebník zriadi na cudzom pozemku bez toho, aby k tomu mal právny titul umožňujúci mu zriadiť stavbu na cudzom pozemku; pre posúdenie, či ide o stavbu neoprávnenú, nie je podstatné, či stavebník mal stavebné povolenie a ani vedomie (súhlas) orgánu obce o stavbe.
Pre kvalifikáciu stavby ako neoprávnenej postačuje, ak stojí na cudzom pozemku len sčasti.
Cudzím pozemkom pre zriaďovateľa stavby je každý pozemok, ku ktorému nemá vlastnícke (spoluvlastnícke) právo, právo zodpovedajúce vecnému bremenu, prípadne obligačné právo umožňujúce zriadenie stavby.
Rozsudok
Najvyššieho súdu SR
, sp. zn.
6 M Cdo 44/2012
.
Skutkový stav:
Okresný súd rozsudkom z 29. marca 2011 zamietol návrh žalobcov v prvom až štvrtom rade ktorým sa domáhali, aby súd uložil žalovaným v prvom a druhom rade povinnosť odstrániť drevenú hospodársku stavbu postavenú na v žalobe špecifikovaných nehnuteľnostiach z dôvodu neoprávneného zriadenia stavby na cudzom pozemku. Súčasne okresný súd uložil žalovaným v prvom a druhom rade povinnosť umožniť žalobcom v prvom a druhom rade vstup na nehnuteľnosti na opravu plota v rozsahu právoplatného rozhodnutia príslušného stavebného úradu a žalobu žalobcov v treťom a štvrtom rade v tejto časti zamietol.
V časti žaloby o odstránenie drevenej hospodárskej stavby vychádzal zo zistenia, že stavba vlastnícky patriaca žalovaným v prvom a druhom rade je postavená na hranici susediacich pozemkov a len časťou strechy zasahuje po celej dĺžke pri garáži žalobcov do pozemku žalobcov v druhom, treťom a štvrtom rade v hĺbke 42 cm. Vzal za preukázané, že táto časť stavby, ktorá bola vyhotovená dodatočne, bola dostavaná so súhlasom žalobcov v prvom a druhom rade a s vedomím obce R. Účelom takto dobudovanej strechy bolo to, aby nedochádzalo k podmokaniu pozemkov účastníkov konania a hlavne základov garáže žalobcov. Keďže stavbu nepovažoval v zmysle § 135c ods. 1 Občianskeho zákonníka (ďalej len "OZ") za zriadenú na cudzom pozemku, dospel k záveru, že žaloba v tejto časti nie je dôvodná. K druhej časti žaloby uviedol, že opravu plota, vzhľadom na jeho podobu a stav, v akom sa nachádzal ku dňu rozhodovania vo veci samej, nie je možné považovať za bežnú údržbu, a preto k tejto oprave je potrebné rozhodnutie príslušného stavebného úradu buď vo forme ohlásenia stavby alebo stavebného povolenia. Keďže hranica susediacich pozemkov, kadiaľ vedie oplotenie, sporná nie je, dospel k záveru, že možno vyhovieť návrhu žalobcov v prvom a druhom rade ako vlastníkov tohto plota a uložiť žalovaným povinnosť umožniť týmto žalobcom vstup na ich pozemok za účelom jeho opravy v rozsahu právoplatného rozhodnutia príslušného stavebného úradu. Návrh žalobcov v treťom a štvrtom rade v tejto časti pre nedostatok ich vecnej aktívnej legitimácie zamietol.
Krajský súd rozsudkom z 9. novembra 2011 na základe odvolania všetkých účastníkov konania rozsudok okresného súdu vo výroku, ktorým žalobu žalobcov o uloženie povinnosti žalovaným odstrániť drevenú hospodársku stavbu zamietol, potvrdil. Vo výroku, ktorým okresný súd uložil žalovaným v prvom a druhom rade povinnosť umožniť žalobcom v prvom a druhom rade vstup na ich pozemok a ktorým v predmetnej časti žalobu žalobcov v treťom a štvrtom rade zamietol zmenil tak, že žalovaným v prvom a druhom rade uložil povinnosť umožniť žalobcom v prvom až štvrtom rade vstup na ich pozemok na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere na účel opravy plota. Rozsudok okresného súdu zmenil vo výroku o trovách konania medzi žalobcami v prvom a druhom rade a žalovanými tak, že žia
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).