Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Povinnosti člena dozornej rady vo vzťahu k obchodnej spoločnosti

 

Ak je zodpovednosť členov štatutárnych orgánov aktuálnou témou a požiadavky na zodpovednosť členov štatutárnych orgánov sa zvyšujú, tak je rovnako aktuálna aj téma kontroly výkonu pôsobnosti štatutárnych orgánov. Bez kontroly a z nej vyplývajúceho vynucovania zodpovednosti aj prísna právna úprava zodpovednosti členov štatutárnych orgánov neplní nielen represívnu, ale ani preventívnu funkciu. Preto vo vzťahu k tým spoločnostiam, v ktorých funkciu kontroly plní dozorná rada, je rovnako relevantné venovať pozornosť fiduciárnym povinnostiam členov dozornej rady.

 

Úvod
Téma
1)
zodpovednosti členov orgánov obchodných spoločností je aktuálne predmetom živej odbornej diskusie. Vedie sa najmä o povinnostiach a zodpovednosti členov štatutárnych orgánov. Menej sa diskutuje o povinnostiach členov dozorných rád akciových spoločností a spoločností s ručením obmedzeným
2)
vyplývajúcich z ich fiduciárnej zodpovednosti. Jeden z dôvodov je, že samotná právna úprava fiduciárnej zodpovednosti členov dozornej rady odkazuje na použitie právnej úpravy zodpovednosti člena štatutárneho orgánu. Druhým dôvodom pravdepodobne je, že v slovenskom korporátnom svete prevažujú koncentrované vlastnícke štruktúry majetkových podielov a s tým súvisí prax, že faktický dohľad často vykonávajú samotní vlastníci majetkových podielov. S výnimkou akciových spoločností pôsobiacich vo vysoko regulovaných oblastiach finančných služieb a spoločností, ktoré sú súčasťou nadnárodných koncernových štruktúr, sa tak dozorné rady často obmedzujú na viac či menej formálny výkon obligatórnej pôsobnosti a v spoločnostiach s ručením obmedzeným zväčša ani nie sú zriaďované.
3)
Členovia dozornej rady sú tak ako členovia štatutárneho orgánu spoločnosti povinní vykonávať svoju pôsobnosť profesionálne a lojálne voči spoločnosti.
4)
Dozorná rada je charakterizovaná prostredníctvom svojej dominantnej pôsobnosti ako orgán dohľadu spoločnosti, má ale aj s dohľadom súvisiace spolurozhodovacie (schvaľovanie niektorých právnych úkonov štatutárneho orgánu) a korporačné oprávnenia (zvolávanie valného zhromaždenia, ak to vyžadujú záujmy spoločnosti). Dozorná rada akciovej spoločnosti má navyše aj oprávnenie uplatňovať nároky akciovej spoločnosti voči členom predstavenstva a akcionári jej v stanovách môžu zveriť aj významnú korporačnú pôsobnosť menovať a odvolávať členov predstavenstva.
Príspevok je venovaný fiduciárnej zodpovednosti členov dozornej rady, konkrétne tomu, ako sa abstraktne formulované povinnosti lojality, ale najmä profesionality, vo všeobecnej právnej úprave Obchodného zákonníka premietajú do konkrétnych povinností členov dozornej rady pri výkone ich pôsobnosti. Osobitné právne úpravy, vzťahujúce sa najmä na akciové spoločnosti pôsobiace na trhu finančných služieb, kladú osobitné požiadavky predovšetkým na zloženie dozornej rady a jej povinnosti, ale aj vo vzťahu k nim sa všeobecná právna úprava fiduciárnej zodpovednosti použije subsidiárne.
Povinnosti lojality člena dozornej rady voči spoločnosti
5)
je potrebné osobitne zdôrazniť vzhľadom na prax personálneho obsadzovania dozorných rád a často aj vzhľadom na očakávania spoločníkov, resp. akcionárov, ktorí jednotlivých členov dozornej rady navrhli. Členovia dozorných rád vykonávajú funkciu člena dozornej rady spravidla ako vedľajšiu činnosť, často ide o advokátov, finančných poradcov, prípadne sú členmi dozorných rád samotní spoločníci, resp. ich zamestnanci, t.j. v praxi má člen dozornej rady spravidla istú formu väzby na niektorého z akcionárov. Člen dozornej rady tak môže mať konflikt dvoch lojalít. Takýto konflikt je povinný riešiť vždy v prospech spoločnosti, v ktorej je členom dozornej rady, to znamená, že musí svoju pôsobnosť člena dozornej rady vykonávať samostatne a nesmie pritom prijímať pokyny od spoločníka či akcionára, ktorý ho za člena dozornej rady nominoval.
6)
Ako bude zrejmé z textu, povinnosť lojality má bezprostrednú väzbu aj na profesionálny výkon pôsobnosti člena dozornej rady. Za osobitne citlivú možno považovať povinnosť mlčanlivosti ako súčasť lojality člena dozornej rady.
1. Povinnosť profesionality a profesionálna odbornosť člena dozornej rady
Všeobecná právna úprava Obchodného zákonníka nekladie výslovne žiadne odborné požiadavky na členov dozornej rady ani na jej odborné personálne zloženie.
7)
Absencia zákonnej úpravy nevylučuje, aby spoločnosť v spoločenskej zmluve alebo v stanovách určila profesné kritériá alebo požiadavky na zloženie dozornej rady. Nie je to však v praxi obvyklé, na rozdiel od akcionárskych dohôd o práve nominovať členov dozornej rady.
Profesionálne požiadavky kladené na členov dozornej rady tak v neregulovaných oblastiach závisia od prístupu spoločníkov, resp. akcionárov.
8)
Ten je v praxi rozdielny, iný v spoločnosti, ktorá je súčasťou nadnárodného koncernu, iný v spoločnosti so stopercentnou účasťou mesta či obce a iný, ak ide o rodinnú spoločnosť. Bez ohľadu na to, či ide o profesionála s manažérskou skúsenosťou v nadnárodnej koncernovej štruktúre, alebo rodinného príslušníka spoločníka v malej spoločnosti s ručením obmedzeným, majú členovia dozornej rady rovnaké povinnosti (a práva), aj keď z povahy a rozsahu činnosti spoločností môžu vyplývať rozdielne nároky na ich profesionálnu odbornosť.
1.1 Minimálne požiadavky na členov dozornej rady
Rovnaké povinnosti členov dozornej rady, vychádzajúc z podstaty povinnosti profesionality vo vzťahu k pôsobnosti dozornej rady, vyžadujú od členov dozornej rady naplnenie aspoň minimálnych požiadaviek na schopnosti člena dozornej rady. Nejde o predpoklad spôsobilosti byť zvolený za člena dozornej rady, ale o predpoklad toho, aby člen dozornej rady bol schopný plniť v rámci výkonu svojej pôsobnosti povinnosti vyplývajúce z povinnosti profesionality. "
Každý člen dozornej rady musí mať alebo nadobudnúť minimálne také znalosti a schopnosti, ktoré sú potrebné na porozumenie a posúdenie záležitostí, ktoré sú bežne prerokúvané dozornou radou."
9)
Cieľom je efektívny výkon pôsobnosti dozornej rady, osobitne dohľadu ako jej hlavnej pôsobnosti.
10)
Akceptuje sa, že pokiaľ je to potrebné na posúdenie nie­ktorej otázky v súlade s požadovanou odbornou (náležitou) starostlivosťou, dozorná rada má možnosť, v závislosti od okolností aj povinnosť, obstarať si na náklady spoločnosti expertné posúdenie danej otázky.
11)
Bolo by ale v rozpore s povinnosťou profesionálneho výkonu pôsobnosti člena dozornej rady, ak by na náklady spoločnosti požadoval expertné posúdenie otázok, ktoré spadajú do kategórie bežných otázok prerokúvaných dozornou radou.
12)
1.2 Kolektívne rozhodovanie a horizontálna delegácia
Dozorná rada vykonáva svoju pôsobnosť ako kolektívny orgán, čo nevylučuje horizontálnu delegáciu určitých činností medzi členov dozornej rady v rámci vnútornej organizácie dozornej rady. Horizontálna delegácia v praxi korešponduje s profesionálnou odbornosťou jednotlivých členov dozornej rady a uplatňuje sa tam, kde, či už na základe požiadavky osobitnej úpravy, alebo predstavy spoločníkov, resp. akcionárov, je zloženie dozornej rady cielene vystavané tak, aby zahŕňalo kľúčové odbornosti pre efektívny výkon dohľadu nad výkonom pôsobnosti štatutárneho orgánu vzhľadom na predmet činnosti spoločnosti. Horizontálna delegácia ale vzhľadom na kolektívne ro­zhodovanie dozornej rady nemá vplyv na povinnosť profesionality výkonu pôsobnosti každého člena dozornej rady v rovnakom rozsahu a solidárnu zodpovednosť členov dozornej rady v prípade jej porušenia.
Súčasne ale platí, že v rámci kolektívneho rozhodovania a horizontálnej delegácie sa predpokladá určitý stupeň vzájomnej dôvery v členov orgánu. Prejavuje sa v tom, že pokiaľ ide napríklad o posudzovanie špecifických právnych otázok, členovia orgánu s inou ako právnou odbornosťou vyhodnocujú rozsah a kvalitu informácií potrebných na rozhodnutie zohľadňujúc informácie a názor člena orgánu, ktorý sa danej oblasti profesionálne venuje, v tomto prípade právnika. Ide o štandardný spôsob vyhodnocovania informácií v rámci kolektívneho rozhodovania, ktorý sa v praxi zohľadňuje v rôznorodej personálnej odbornej skladbe kolektívnych orgánov a platí aj pre dozornú radu ako kolektívny orgán. Špecializácia jednotlivých členov dozornej rady síce nemá vplyv na povinnosť profesionality a solidárnu zodpovednosť členov dozornej rady, môže však zohrávať úlohu v rámci individuálnej liberácie člena štatutárneho orgánu. V uvádzanom príklade právnika ako člena dozornej rady prichádza do úvahy takáto zvýšená úroveň profesionality, ktorá sa prejaví pri posudzovaní naplnenia liberačných dôvodov, napríklad pri vyhodnocovaní právnej stránky zmluvy v rámci pôsobnosti dozornej rady schvaľovať určité zmluvy.
13)
2. Povinnosť informovaného rozhodovania ako s
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).