Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Zmena dohody dedičov o vyporiadaní dedičstva (ZSP 23/2019)

§ 175q ods. 1 Občianskeho súdneho poriadku
§ 48 ods. 1 Občianskeho zákonníka
§ 482 ods. 2 Občianskeho zákonníka

Dedičmi uzavretú dohodu o vyporiadaní dedičstva možno pred právoplatným skončením konania o dedičstve odvolať alebo zmeniť len novou dohodou uzavretou všetkými dedičmi.

Uznesenie Najvyššieho súdu SR, sp. zn. 8 Cdo 151/2018.

 

Skutkový stav:
Okresný súd P. (ďalej len "súd prvej inštancie") uznesením z 1. februára 2016 schválil dohodu dedičov o rozdelení majetku poručiteľa.
Vychádzal zo zistenia, že dedičia v dedičskom konaní vedenom na Okresnom súde P. uzatvorili dohodu o vyporiadaní dedičstva (§ 482 ods. 1 Občianskeho zákonníka (ďalej aj "OZ") a keďže ich dohoda neodporovala zákonu ani dobrým mravom, súd ju schválil (§ 482 ods. 2 OZ, § 175q ods. 1 písm. c) Občianskeho súdneho poriadku (ďalej aj "OSP") .
Krajský súd v P. (ďalej len "odvolací súd") na odvolanie dediča v prvom rade uznesením z 27. júla 2017 uznesenie súdu prvej inštancie potvrdil ako vecne správne.
V odôvodnení uznesenia odvolací súd k námietke odvolateľa uviedol, že ak niektorí dedičia nadobudli z dedičstva na základe nimi uzatvorenej a súdom schválenej dohody menej, ako by im pripadlo podľa zákona na dedičský podiel, nejde o dôvod neplatnosti dohody. Dedičia si pri uzatváraní tejto dohody boli vedomí toho, čo tvorí jej obsah. Odvolateľom tvrdený podvod zo strany spoludediča preukázaný nebol.
Dedič v prvom rade podal proti uvedenému uzneseniu odvolacieho súdu dovolanie.
Navrhol, aby dovolací súd uznesenie odvolacieho súdu ako aj súdu prvej inštancie zrušil a vec vrátil na ďalšie konanie. Dovolanie podal z dôvodu nesprávneho právneho posúdenia veci odvolacím súdom v otázke, či možno odstúpiť od dohody o vyporiadaní dedičstva aj v odvolacom konaní, a to podaním odvolania proti rozhodnutiu, ktorým bola dohoda dedičov o vyporiadaní dedičstva schválená. Namietal, že z obsahu odvolania jasne vyplýval jeho nesúhlas s dedičskou dohodou, preto odvolací súd mal správne odvolanie posúdiť ako jednostranné odstúpenie od dedičskej dohody. Súd by v takomto prípade schválil novú dedičskú dohodu.
Najvyšší súd SR (ďalej len "Najvyšší súd") ako súd dovolací [§ 35 Civilného sporového poriadku (ďalej len "CSP") bez nariadenia pojednávania (§ 443 CSP) dospel k záveru, že dovolanie je prípustné, ale nie je dôvodné.
Z odôvodnenia:
Konanie o dedičstve je upravené v § 158 a nasl. Civilného mimosporového poriadku (ďalej aj "CMP"). Na konanie o dovolaní sa použijú podľa § 2 CMP ustanovenia CSP.
Podľa § 419 CSP, p
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).