Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Právny záujem nájomcu (intervenienta) na určení vlastníckeho práva k prenajímanej nehnuteľnosti

Ústavný súd Slovenskej republiky (ďalej len „Ústavný súd“) na neverejnom zasadnutí senátu 26. januára 2023 predbežne prerokoval sťažnosť sťažovateľky a sťažovateľa, ktorou namietali porušenie svojho základného práva na súdnu ochranu podľa čl. 46 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky (ďalej len „Ústava“), podľa čl. 48 ods. 2 Ústavy a svojho práva na spravodlivé súdne konanie podľa čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej len „Dohovor“) uznesením Okresného súdu Rimavská Sobota (ďalej len „okresný súd“) č. k. 8C/157/2009-573 z 2. februára 2022 (ďalej len „napadnuté rozhodnutie“) a v časti sťažovateľom namietaného porušenia čl. 46 ods. 1 Ústavy a čl. 6 ods. 1 Dohovoru ju prijal na ďalšie konanie. Vo zvyšnej časti ústavnej sťažnosti sťažovateľa a v časti sťažovateľky ústavnú sťažnosť odmietol.
Na okresnom súde prebieha na základe žaloby žalobcov konanie o určenie vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam, v ktorom vystupuje v pozícii žalovanej cirkev, ktorá bola pôvodne aj sťažovateľkou v tomto konaní pred Ústavným súdom, no jej ústavná sťažnosť bola z dôvodu nedostatku zákonných náležitostí odmietnutá na predbežnom prerokovaní (ďalej aj "cirkev" alebo "žalovaná"). Sťažovateľ podaním z 2. októbra 2018 oznámil svoj vstup do konania ako intervenient na stranu žalovanej, dôvodiac, že má ako nájomca so žalovanou ako prenajíma- teľkou uzatvorenú nájomnú zmluvu k nehnuteľnostiam, ktoré sú predmetom sporu o určenie vlastníckeho práva, pričom negatívny výsledok súdneho konania bude mať za následok zánik jeho oprávnenia užívať pozemky na základe nájomnej zmluvy.
Žalobcovia navrhli nepripustenie sťažovateľa do konania ako intervenienta. Okresný súd uznesením č. k. 8C/157/2009-452 (ďalej len "prvé uznesenie o intervencii") vstup sťažovateľa ako intervenienta do konania na strane žalovanej nepripustil. Na základe dovolania generálneho prokurátora bolo prvé uznesenie o intervencii zrušené z dôvodu, že okresný súd pred rozhodnutím o prípustnosti intervencie neumožnil sťažovateľovi vyjadriť sa k návrhu žalobcov na nepripustenie jeho vstupu do konania ako intervenienta.
Následne okresný súd opätovne uznesením č. k. 8C/157/2009-573 z 2. februára 2022 (ďalej len "napadnuté uznesenie") vstup sťažovateľa do konania nepripustil. V odôvodnení okrem iného konštatoval, že sťažovateľ nemá na výsledku konania právny záujem, jeho právne postavenie sa výrokom rozsudku s poukazom na § 680 ods. 2 a ods. 3 Občianskeho zákonníka nezmení, keďže aj v prípade, že by došlo k zmene vlastníctva k nehnuteľnosti, nájomný vzťah sa neruší a nový vlastník prenajatej veci sa stane v dôsledku zmeny vlastníctva zo zákona prenajímateľom so všetkými obsahovými atribútmi vyplývajúcimi z nájomnej zmluvy.
Sťažovateľ v ústavnej sťažnosti namieta, že jeho právny záujem na výsledku sporu je daný. Neúspech cirkvi - žalovanej v konaní by mal za následok, že súd svojím rozhodnutím bude deklarovať existenciu vlastníckeho práva žalobcov k nehnuteľnostiam, ktoré sú v katastri nehnuteľností vedené ako vlastníctvo cirkvi a ktoré sú predmetom nájomného vzťahu medzi cirkvou a sťažovateľom. Právoplatné rozhodnutie by tak malo za následok, že nájomný vzťah medzi cirkvou a sťažovateľom platne nikdy nevznikol, pretože cirkev nebola vlastníkom, teda nebola oprávnená prenechať pozemky odplatne do užívania sťažovateľovi. V prípade úspechu žalobcov v spore by sa títo mohli voči sťažovateľovi domáhať vypratania nehnuteľností tvoriacich predmet (neplatného) nájomného vzťahu a vydania bezdôvodného obohatenia, keďže sťažovateľ bez právneho dôvodu užíva nehnuteľnosti v ich vlastníctve a táto prejudiciálna otázka by bola vyriešená rozhodnutím o určení ich vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam.
Ústavný súd na neverejnom zasadnutí 29. marca 2023 vo veci rozhodol nálezom III. ÚS 35/2023 takto:
1. Uznesením Okresného súdu Rimavská Sobota č. k. 8C/157/2009-573 z 2. februára 2022 bolo porušené základné právo sťažovateľa na súdnu ochranu podľa čl. 46 ods
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).