Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Rovnosť strán v konaní pred súdom

 

ZSP 57/2019
Rovnosť strán v konaní pred súdom
§ 2 ods. 14 Trestného poriadku
Zásada rovnosti strán v konaní pred súdom (§ 2 ods. 14 Trestného poriadku) a kontradiktórny spôsob vedenia súdneho pojednávania nedovoľuje súdu usmerňovať prokurátora v tom, aké dôkazné prostriedky má v prípravnom konaní vykonať na usvedčenie obvineného. Také usmerňovanie prokurátora by bolo v rozpore so zásadou spravodlivého procesu (čl. 6 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, § 2 ods. 10 Trestného poriadku), so zásadou rovnosti strán v konaní pred súdom a princípom nestrannosti súdu pri rozhodovaní sporu medzi prokurátorom (štátom) a obžalovaným.
Uznesenie
Krajského súdu v Žiline
, sp. zn.
1 To 137/2007
.
Skutkový stav:
Krajský súd v Ž. na sťažnosť prokurátora zrušil podľa § 194 ods. 1 písm. b) Trestného poriadku (ďalej aj "TP") uznesenie Okresného súdu v Ž. z 31. októbra 2007 a tomuto súdu uložil, aby vo veci znovu konal a rozhodol.
Z odôvodnenia:
Okresný súd napadnutým uznesením postupom podľa § 241 ods. 1 písm. f) TP odmietol obžalobu okresného prokurátora v Ž., sp. zn. 4 Pv 854/2005 z 19. decembra 2006 a vrátil mu vec obvineného P. H., stíhaného pre trestný čin ublíženia na zdraví podľa § 221 ods. 1 TZ účinného do 1. januára 2006 v štádiu pokusu podľa § 8 ods. 1 TZ účinného do 1. januára 2006 a trestný čin výtržníctva podľa § 202 ods. 1 TZ účinného do 1. januára 2006, ktorých sa mal dopustiť tak, že ...
... 17. novembra 2005 asi o 17.15 hod. v obci N. na krajnici cesty vo vzdialenosti asi 200 metrov od pohostinstva Pod vlekom, po predchádzajúcom slovnom konflikte, pod vplyvom alkoholu, bezdôvodne fyzicky napadol J. G. tak, že ho bodol odzadu do chrbta kovovými nožnicami s dĺžkou čepele cca 8 cm, čím mu svojím konaním spôsobil bodnú ranu hrudníka vpravo, prenikajúcu do pohrudničnej dutiny a poúrazové vniknutie vzduchu do pravej pohrudničnej dutiny, čo si vyžiadalo dobu práceneschopnosti a dobu liečenia v trvaní tri týždne, pričom vzhľadom na spôsob útoku mohlo u poškodeného dôjsť k poškodeniu dôležitých orgánov.
Svoje rozhodnutie súd prvého stupňa odôvodnil v podstate tým, že orgány činné v trestnom konaní porušili právo obvineného na obhajobu "ponímané v širšom slova zmysle". Postup týchto orgánov pri vyšetrovaní veci nebol zameraný na objasnenie všetkých okolností svedčiacich proti obvinenému ako aj v jeho prospech. Orgány činné v trestnom konaní náležite neobjasnili mechanizmus vzniku zranenia poškodeného ako aj zavinenie obvineného. Obvinený a svedkovia vypovedali k tejto okolnosti rozdielne. Výsluchy uvedených osôb neboli zamera
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).