Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Správne súdnictvo

21/2015
Správne súdnictvo
Čl. 4 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky
§ 139 ods. 1 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších predpisov
§ 250ja ods. 3 druhá veta, § 221 ods. 1 písm. f) Občianskeho súdneho poriadku
Napriek apelačnému systému, ktorý sa v správnom súdnictve v Slovenskej republike uplatňuje, primárne preskúmava zákonnosť žalobou napadnutého rozhodnutia správneho orgánu krajský súd ako súd prvého stupňa.
Uznesenie
Najvyššieho súdu SR
8 Sžp 27/2013
Skutkový stav:
Krajský súd v B. napadnutým rozsudkom podľa § 250j ods. 2 písm. a) Občianskeho súdneho poriadku zrušil napadnuté rozhodnutie žalovaného z 30. novembra 2012 v spojení s rozhodnutím Mestskej časti B. - Dúbravka z 5. marca 2012 a vec žalovanému vrátil na ďalšie konanie.
Súd konštatoval, že žalovaný rozhodnutím z 30. novembra 2012 zmenil rozhodnutie stavebného úradu Mestskej časti B. - Dúbravka z 5. marca 2012 o umiestnení stavby navrhovateľa A. tak, že vo výrokovej časti uvedenú vzdialenosť navrhovaného stavebného objektu od hranice s pozemkom zmenil na vzdialenosť 1,00 m; v ostatných častiach rozhodnutie potvrdil. Z odôvodnenia napadnutého rozsudku vyplynul záver, že rozhodnutia vydané v prvom aj druhom stupni správneho konania vychádzajú z nesprávneho právneho posúdenia veci. Krajský súd vyslovil, že umiestňovaná stavba je v rozpore s platným Územným plánom hlavného mesta SR Bratislavy, rok 2007 v znení Zmien a doplnkov 02. Uviedol, že záväzné stanovisko hlavného mesta SR Bratislavy k navrhovanej stavbe z 22. januára 2009, ako aj stanovisko hlavného mesta SR Bratislavy z 29. novembra 2011 k námietkam účastníkov konania smerujúcim proti obsahu záväzného stanoviska k investičnej činnosti z 22. januára 2009, boli vydané pred nadobudnutím účinnosti Zmien a doplnkov 02 Územného plánu hlavného mesta SR Bratislavy prijatých všeobecne záväzným nariadením hlavného mesta SR Bratislavy z 15. decembra 2011, teda k 1. februáru 2012 stratili svoju platnosť. Preto sa súd prvého stupňa nestotožnil s názorom účastníka konania a žalovaného, že navrhovaná polyfunkčná stavba spoločnosti A. je v súlade s Územným plánom hlavného mesta SR Bratislavy, rok 2007.
Súd poukázal na skutočnosť, že uznesením Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy z 15. decembra 2011 bola schválená územno-plánovacia dokumentácia, Územný plán hlavného mesta SR Bratislavy, zmeny a doplnky 02. Ďalej uviedol, že záväzná časť Územného plánu hlavného mesta SR Bratislavy, zmeny a doplnky 02 bola vyhlásená všeobecne záväzným nariadením hlavného mesta SR Bratislavy z 15. decembra 2011, ktoré nadobúda účinnosť dňom 1. februára 2012. Doplnil, že v Územnom pláne hlavného mesta SR Bratislavy, zmeny a doplnky 02 sa ďalej v časti regulácia využitia v stabilizovaných územiach uvádza, že hranica funkčnej plochy je vymedzená podľa legendy v regulačnom výkrese. Pre posúdenie investičného zámeru nachádzajúceho sa len v časti funkčnej plochy platia na ploche, na ktorej má byť realizovaný zámer stavby, definície a ukazovatele intenzity využitia územia záväzné pre celú funkčnú plochu, čo znamená, že koeficienty zastavanosti sa vzťahujú ku každému pozemku zvlášť a nie k celému územiu, ako to bolo do roku 2011. Vyslovil, že spoločnosť A. má vydané územné rozhodnutie podľa neplatného územného plánu, keď v čase rozhodovania platil už nový územný plán, kde by mal byť zohľadnený koeficient zastavanosti len k pozemku vlastníka a nie k celému územiu.
K námietke účastníka konania, že žalobca ku dňu podania žaloby ani dosiaľ nie je vlastníkom parciel a z toho titulu nemôže byť dotknutý na svojich právach vlastníka susedného pozemku, keďže vlastníkom nie je, súd prvého stupňa uviedol, že okruh účastníkov v správnom súdnictve je viazaný na účasť v administratívnom konaní, ktorého výsledkom je napadnuté rozhodnutie, pretože ochrana poskytovaná súdmi v správnom súdnictve má subsidiárnu povahu vo vzťahu k ochrane poskytovanej správnymi orgánmi.
Z administratívneho spisu mal krajský súd za preukázané, že žalobca pred správnymi orgánmi, ako aj vo vzťahu k spoločnosti A. vystupoval ako vlastník susednej nehnuteľnosti a to parcely v k. ú. D. a bol súčasne navrhovateľom v územnom konaní o umiestnenie stavby. Ďalej uviedol, že realizovať stavbu možno až na základe právoplatného stavebného povolenia a doklady preukazujúce vlastnícke práva k pozemku alebo iné právo k pozemku podľa § 139 ods. 1 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) musí stavebník priložiť najneskôr k žiadosti o vydanie stavebného povolenia.
O trovách konania rozhodol krajský súd podľa § 250k ods. 1 OSP tak, že žalovanému uložil povinnosť zaplatiť žalobcovi náhradu trov konania za zaplatený súdny poplatok vo výške 70 €, ako aj náhradu trov právneho zastúpenia vo výške 492,01 € na účet právneho zástupcu žalobcu do 30 dní od právoplatnosti tohto rozsudku.
Následne opravným uznesením č. k. 1 S 32/2013-137 z 2. októbra 2013 rozsudok Krajského súdu v B. č. k. 1 S 32/2013-114 z 18. júla 2013 vo výroku v časti o trovách konania opravil tak, že žalovanému uložil povinnosť zaplatiť žalobcovi náhradu trov konania za zaplatený súdny poplatok vo výške 70 € do 30 dní od nadobudnutia právoplatnosti tohto rozsudku. Ďalej rozhodol, že žalovaný je povinný zaplatiť žalobcovi náhradu trov právneho zastúpenia vo výške 331,12 €, a to na účet právneho zástupcu žalobcu Mgr. Ľ. B. do 30 dní od nadobudnutia právoplatnosti tohto rozsudku. Zároveň vyslovil, že žalovaný je povinný zaplatiť žalobcovi náhradu trov právneho zastúpenia vo výške 137,97 €, a to na účet právneho zástupcu žalobcu Mgr. K. B. do 30 dní od nadobudnutia právoplatnosti tohto rozsudku. Uvedený postup odôvodnil skutočnosťou, že vo výroku písomného vyhotovenia rozhodnu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).