Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Interpretačná norma v návrhu rekodifikácie Občianskeho zákonníka

Analyzujeme návrh právnej úpravy výkladu ustanovení súkromného práva v pripravovanom novom Občianskom zákonníku a dôvodovú správu k nej. Upozorňujeme na nedostatočné vecné odôvodnenie navrhovanej právnej úpravy v dôvodovej správe a na eventuálne hrozby vyplývajúce z použitia pojmov s pomerne neurčitým alebo nie všeobecne akceptovaným a ustáleným obsahom v rámci právnej úpravy výkladu ustanovení súkromného práva, pričom navrhovanú právnu úpravu v obsahovej rovine vnímame ako príliš vágnu.

We analyse the draft legal regulation of the interpretation of the provisions of the private law in the forthcoming new Civil Code and in the explanatory memorandum to it.We draw attention to the insufficient substantive justification of the proposed legislation in the explanatory memorandum and to the possible problems arising from the use of terms which are relatively vague or have not generally accepted content. According to the author, the proposed legislation is vague.


„Zákon budiž důstojný, spravedlivý, proveditelný, odpovídající řádu přírody a zvyklostem země, přizpůsobený místu a času, potřebný a užitečný; budiž také jasně srozumitelný v tom smyslu, aby neskýtal prostor pro dvojí výklad a nezaváděl.“
Sv. Isidor zo Seville 1)


„Kéž bych proniknul tmavým lesem k slunné pláni!“
Karel Flieder 2)

JAKUBÁČ, R.: Interpretačná norma v návrhu rekodifikácie Občianskeho zákonníka; Justičná revue, 74, 2022, č. 2, s. 191 – 197.

Kľúčové slová: výklad ustanovení súkromného práva, rekodifikácia súkromného práva, Občiansky zákonník.
Key words: interpretation of the provisions of private law, recodification of private law, Civil Code.
Právne predpisy/legislation: zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov, ústavný zákon č. 460/1992 Zb. Ústava Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.


Úvod
Podľa vzoru niektorých "klasických" kodifikácií, ako aj moderných rekodifikácií súkromného práva,
3)
"projektu z roku 2015"
4)
a niektorých akademických projektov
5)
má v zmysle materiálu predloženého Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky na verejnú a odbornú diskusiu začiatkom septembra 2021 (ďalej aj len "predložený materiál") pripravovaný nový slovenský Občiansky zákonník (ďalej aj len "pripravovaný Občiansky zákonník") hneď v úvodných pasážach obsahovať právnu úpravu výkladu ustanovení súkromného práva (ďalej aj len "interpretačná norma").
6)
Zákonodarca má takýmto legislatívno-politickým riešením (nie bezprecedentným v našom právnom poriadku)
7)
poskytnúť
"základné pravidlá pre zisťovanie (dekódovanie) právnych noriem z ustanovení právnych predpisov"
8)
a vniesť tak iskierku svetla do temného lesa hypertrofie (súkromno-) právnych noriem
9)
a do nepreberného množstva odbornej spisby na rôzne variácie tematiky výkladu právnych noriem
10)
a odbornej spisby vôbec.
11)
Predmetom tohto príspevku je analýza navrhovanej interpretačnej normy v uvedenom materiáli, a to v rovine lexikálnej aj obsahovej, ako aj dôvodovej správy k nej. Bez povšimnutia v tomto príspevku zostane navrhovaná právna úprava teleologickej redukcie
12)
(úzko súvisiacej s pravidlami výkladu ustanovení právnych noriem), keďže táto si taktiež zasluhuje samostatný príspevok.
Návrh interpretačnej normy v pripravovanom Občianskom zákonníku
V zmysle § 2 základných ustanovení všeobecnej časti pripravovaného Občianskeho zákonníka"...
výklad ustanovení súkromného práva musí zohľadňovať ústavný poriadok, ducha základných zásad súkromného práva, zmysel ustanovenia z pohľadu jeho účelu aj systému súkromného práva, a ďalšie všeobecne uznávané pravidlá výkladu.
"
13)
Dôvodová správa k navrhovanej interpretačnej norme je pomerne stručná; okrem konštatovania, že v doterajšom práve nemá ekvivalent,
14)
uvádza "len" toľko, že "...
účelom je zakotviť základné pravidlá pre výklad súkromnoprávnych predpisov, teda pre zisťovanie (dekódovanie) právnych noriem z ustanovení právnych predpisov. Pod ústavným poriadkom sa rozumie nie len systém ústavou chránených hodnôt, ale napríklad aj nadradenosť ústavy a ústavných zákonov ako aj rozdelenie moci medzi zákonodarnú, výkonnú a súdnu. Základnými zásadami súkromného práva sú zásady, ktoré sa všeobecne považujú v súdnej praxi a právnej náuke za základné zásady. Zmysel vykladaného ustanovenia treba pritom skúmať tak z pohľadu funkcií (účelu), ktoré toto ustanovenie plní, ako aj z pohľadu celého systému súkromného práva, teda aby sa riešenie, ku ktorému sa má dospieť, dalo považovať za systémové, a nie za nesystémové. Pri výklade treba zohľadniť aj iné pravidlá výkladu, ak sú všeobecne uznávané tak v súdnej praxi ako aj v právnej náuke.
"
15)
Z citovaného textu je zrejmé, že dôvodová správa k navrhovanej interpretačnej norme neobsahuje žiadnu zmienku o zdrojoch inšpirácie pre jej textáciu,
16)
neuvádza žiadne odkazy na odborné publikácie a ani na stanoviská prezentované v súdnej praxi,
17)
pojednávajúce o pravidlách výkladu právnych noriem, ba aj to, ževnej absentuje akýkoľvek komparatívny rozmer, ako aj vysvetlenie voľby odlišnej textácie v porovnaní s právnou úpravou výkladu ustanovení zákona č. 160/2015 Z.z. Civilný sporový poriadok v znení neskorších predpisov (ďalej aj len "Civilný sporový poriadok").
18)
V dôvodovej správe k navrhovanej interpretačnej norme ďalej nie je objasnená ani potreba normatívneho vymedzenia pravidiel výkladu ustanovení Občianskeho zákonníka<
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).