Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Trestnosť neoprávneného prechovávania rastliny rodu Cannabis (konopa)

Medzi témy, ktorým je dlhodobo venovaná pozornosť v odbornej a laickej verejnosti v Slovenskej republike, nesporne patrí právna úprava trestnosti neoprávneného prechovávania omamných a psychotropných látok. Z týchto látok je najčastejšie venovaná pozornosť trestnosti neoprávneného prechovávania rastliny rodu Cannabis (konopa). Uvedená okolnosť súvisí s tým, že neoprávnené nakladanie s touto rastlinou predstavuje najväčší počet trestných stíhaní obvinených za tzv. drogové trestné činy. Z týchto dôvodov každá zmena právnej úpravy je citlivo vnímaná a má dosah aj na efektivitu činnosti orgánov aplikácie práva v trestnom konaní. S prihliadnutím na tieto okolnosti v článku zameriavame pozornosť na aktuálnu právnu úpravu trestnosti neoprávneného prechovávania omamných a psychotropných látok z rastliny rodu Cannabis (konopa), ako aj navrhovanú novelu Trestného zákona.

Among the topics that have long received attention in the public in the Slovak Republic is undeniably the legal regulation of the criminalization of the unauthorized possession of narcotic drugs and psychotropic substances. Of these substances, the most frequent attention is paid to the criminalization of the unlawful possession of plant of the genus Cannabis. This is due to the fact that the unauthorized possession of these plants accounts for the largest number of prosecutions of defendants for so-called drug offences. For these reasons, any change in legislation is sensitively perceived and has an impact on the effectiveness of the law enforcement authorities in criminal proceedings. Taking into account these circumstances, the author in the article focuses his attention on the current legal regulation of criminalization of illegal possession of narcotic and psychotropic substances from plant of the genus Cannabis as well as the proposed changes in the Criminal Code.

ČENTÉŠ, J.: Trestnosť neoprávneného prechovávania rastliny rodu Cannabis (konopa); Justičná revue, 75, 2023, č. 5, s. 619 – 635.

Kľúčové slová: omamné látky, psychotropné látky, konopa, konzument, trestný čin, trest, trestné konanie, orgány aplikácie práva.

Key words: narcotic substances, psychotropic substances, cannabis, consumer, offence, punishment, criminal proceedings, law enforcement authorities.

Právne predpisy/legislation: zákon č. 139/1998 Z. z. o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch v znení neskorších prepisov; zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov


I Úvod
Neoprávnené nakladanie s omamnými látkami alebo psychotropnými látkami (ďalej len "OPL")
1)
je problémom spoločenského a sociálneho života ľudskej spoločnosti. Vo vzťahu k osobám, ktoré neoprávnene nakladajú s OPL, je podstatnou okolnosťou voľba základnej koncepcie prístupu k predmetnému problému. V zásade možno hovoriť o dvoch koncepciách. Prvá koncepcia spočíva v
represívnom prístupe,
zameranom na
znižovanie ponuky
OPL, pri ktorom sa kladie dôraz na zakazovanie a zákonné postihovanie neoprávneného nakladania s OPL orgánmi aplikácie práva v trestnom konaní (orgány činné v trestnom konaní a súdy).
2)
Druhá koncepcia spočíva v
medicínsko-terapeutickom prístupe
zameranom na
znižovanie dopytu po
OPL, čo znamená, že prístup k drogovo závislým jednotlivcom (konzumentom) spočíva v preventívnych, vzdelávacích a liečebných aktivitách s vylúčením (prípadne podstatným obmedzením) represívnych opatrení. Za optimálnu možno považovať koncepciu, ktorá rozlišuje na jednej strane medzi konzumentmi a na druhej strane výrobcami, obchodníkmi a dílermi OPL. Obsahom tejto koncepcie je tak na jednej strane diferencovaný prístup ku konzumentom, spočívajúci najmä v ich liečbe, reintegrácii do spoločnosti, a to vytvorením účinného systému liečby, prevencie a pomoci; v prípade trestného postihu tiež aplikovanie alternatív trestnej represie (alternatívy trestného stíhania alebo odsúdenia),
3)
prehĺbenie restoratívnej justície
4)
, a na druhej strane uloženie prísneho trestu odňatia slobody výrobcom, obchodníkom a dílerom týchto látok.
5)
Vzhľadom na zameranie tohto článku, v ďalšej časti je venovaná pozornosť problematike trestnosti neoprávneného prechovávania OPL z rastliny rodu Cannabis (konopa) v Slovenskej republike
de lege lata
a
de lege ferenda
.
6)
II Súčasná právna úprava
Neoprávnené prechovávanie OPL z rastliny rodu konopa možno za splnenia zákonných podmienok právne kvalifikovať ako prečin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi podľa § 171 ods. 1 alebo ods. 2 Trestného zákona alebo ako zločin podľa § 172 ods. 1 Trestného zákona (v prípade naplnenia ďalších znakov kvalifikovanej skutkovej podstaty ako zločin podľa § 172 ods. 2 alebo ods. 4 Trestného zákona; obzvlášť závažný zločin podľa § 172 ods. 5 až ods. 8 Trestného zákona). Základný rozdiel medzi týmito trestnými činmi spočíva v tom, že ustanovenie § 171 ods. 1 a ods. 2 Trestného zákona (s poukazom na § 135 Trestného zákona) kriminalizuje neoprávnené prechovávanie OPL z rastliny rodu konopa pre vlastnú potrebu, kým ustanovenie § 172 ods. 1 Trestného zákona kriminalizuje neoprávnené prechovávanie týchto látok bez ohľadu na motív (pre inú osobu) alebo v množstve prevyšujúcom desaťnásobok obvykle jednorazovej dávky pre osobnú spotrebu.
II.1 Prečin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi (§ 171 ods. 1, ods. 2 Trestného zákona)
Ustanovenie § 171 ods. 1 Trestného zákona je základnou skutkovou podstatou prečinu a ustanovenie § 171 ods. 2 Trestného zákona je kvalifikovanou skutkovou podstatou prečinu, kde okolnosťou podmieňujúcou použitie vyššej trestnej sadzby v § 171 ods. 2 Trestného zákona (§ 38 ods. 1 Trestného zákona) je spáchanie činu uvedeného v odseku 1 vo "väčšom rozsahu". Ustanovenie § 171 ods. 1 a ods. 2 Trestného zákona predstavuje privilegovanú skutkovú podstatu vo vzťahu k ustanoveniu § 172 Trestného zákona z dôvodu miernejšieho trestného postihu páchateľov (konzumentov), ktorí neoprávnene prechovávajú OPL z rastliny rodu konopa pre vlastnú potrebu v porovnaní s páchateľmi, ktorí s OPL neoprávnene nakladajú inak.
Prečinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi podľa § 171 ods. 1 Trestného zákonasa dopustí páchateľ, ktorý
neoprávnene prechováva omamnú látku alebo psychotropnú látku z rastliny rodu konopa pre vlastnú potrebu;
podľa § 171 ods. 2 Trestného zákona sa ho dopustí páchateľ, ktorý
neoprávnene prechováva omamnú látku alebo psychotropnú látku uvedenú v odseku 1 pre vlastnú potrebu vo väčšom rozsahu.
Slovné spojenie
"neoprávnene prechováva pre vlastnú potrebu"
, ako znak skutkovej podstaty trestného činu podľa § 171 ods. 1 a ods. 2 Trestného zákona, je konkretizované v ustanovení § 135 Trestného zákona pod názvom "
Prechovávanie drog pre vlastnú potrebu
", ktoré predstavuje interpretačné pravidlo vo vzťahu k tomuto znaku.
7)
Rozdiel medzi skutkovými podstatami prečinu podľa § 171 ods. 1 a ods. 2 Trestného zákona spočíva v
 množstve OPL z rastliny rodu konopa,
neoprávnene prechovávanom pre vlastnú potrebu, a to v závislosti od počtu
obvykle jednorazových dávok na použitie, a to pre osobnú spotrebu
(ďalej len "obvykle jednorazové dávky" v príslušnom gramatickom tvare), určovaných na základe výkladového pravidla § 135 Trestného zákona. V prípade, ak množstvo týchto látok zodpovedá najviac trojnásobku obvykle jednorazovej dávky, konanie páchateľa možno právne kvalifikovať podľa § 171 ods. 1 Trestného zákona. V prípade, ak množstvo týchto látok prevyšuje najviac trojnásobok obvykle jednorazovej dávky, avšak neprevyšuje najviac desaťnásobok obvykle jednorazovej dávky, konanie páchateľa možno právne kvalifikovať podľa § 171 ods. 2 Trestného zákona.
Z právnej úpravy skutkovej podstaty prečinu podľa § 171 ods. 1 a ods. 2 Trestného zákona, s prihliadnutím na § 135 Trestného zákona, možno vyvodiť fakultatívny znak (
motív
), ktorým je neoprávnené prechovávanie OPL z rastliny rodu konopa pre vlastnú potrebu v zákonom ustanovenom množstve. Ak toto množstvo je väčšie, ide už o naplnenie znakov základnej skutkovej podstaty zločinu podľa § 172 ods. 1 Trestného zákona. Touto úpravou zákonodarca ustanovil hranicu medzi množstvom týchto látok, ktoré považuje za prechovávanie pre vlastnú potrebu a množstvom týchto látok, ktoré sa považuje za iné neoprávnené nakladanie s týmito látkami.
Zákonným znakom skutkovej podstaty prečinu podľa § 171 ods. 1 a ods. 2 Trestného zákona a rovnako zločinu podľa § 172 ods. 1 Trestného zákona je znak "
neoprávnene.
" Pri interpretácii tohto znaku je potrebné vychádzať zo zákona č. 139/1998 Z. z.o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch v znení neskorších prepisov (ďalej len "ZoOL-PLaP"), ktorý ustanovuje podmienky dovoleného nakladania s týmito látkami. Z uvedeného zákona možno vyvodiť, že znak neoprávnene zahŕňa nedovolené zaobchádzanie s týmito látkami
bez povolenia
, ktoré vydáva Ministerstvo zdravotníctva SR alebo
nad rámec vydaného povolenia
.
8)
Touto právnou úpravou zákonodarca explicitne ustanovuje protiprávnosť konania páchateľa, na základe čoho sú z trestného stíhania vylúčené subjekty, ktoré sú v zmysle ZoOLPLaP oprávnené dovolene zaobchádzať s týmito látkami.
9)
Tento znak zahŕňa akúkoľvek neoprávnenú držbu OPL z rastliny rodu konopa nezávisle od toho, či páchateľ má tieto látky vo svojej dispozícii priamo u seba, napr. vo vrecku nohavíc alebo ich má vo svojej moci (nie u seba), napr. schované v rodinnom dome, zakopané v záhrade, prípadne ukryté v lese.
Neoprávnené prechovávanie týchto látok
nie je obmedzené žiadnym presným časovým úsekom
, pričom postačuje neoprávnená držba týchto látok konzumentom čo i len pár sekúnd pred jej užitím (skonzumovaním). Odlišná je situácia v prípade, ak napr. Juraj podá Borisovi cigaretu obsahujúcu OPL z rastliny rodu konopa, ktorý si z nej potiahne a vráti ju Jurajovi. V takejto situácii možno (pri splnení zákonných podmienok) vyvodiť trestnú zodpovednosť voči Jurajovi, ale nie proti Borisovi, pretože jeho konanie nenapĺňa skutkovú podstatu prečinu podľa § 171 ods. 1 Trestného zákona. V prípade Borisa možno vyjsť zo skutočnosti, že užil OPL z rastliny rodu konopa ojedinele a bezprostredne po jej nadobudnutí bez toho, aby takúto látku prechovával po akúkoľvek dobu, čím nenaplnil zákonom ustanovené podmienky § 135 ods. 1 Trestného zákona. Odlišná situácia by bola v prípade, ak by tak konal opakovane. V takomto prípade by mohlo byť posúdené jeho konanie ako prečin podľa § 171 ods. 1 Trestného zákona. Za neoprávnené prechovávanie OPL z rastliny rodu konopa nemožno považovať ani prípad, keď si konzument túto látku už aplikoval. V takomto prípade tiež nemožno množstvo tejto látky zistené pri rozbore moču alebo krvi konzumenta sčítať s čistým množstvom látok, ktoré boli u neho zaistené.
10)
V týchto prípadoch sa vychádza zo súdnej praxe, v zmysle ktorej ustanovenie § 171 Trestného zákona nie je určené na trestný postih za samotné užitie OPL, ale za neoprávnené prechovávanie týchto látok pre vlastnú potrebu. V tomto zmysle
"Napriek tomu, že konzumácia omamných látok nie je trestná, výkladom ustanovenia § 135 ods. 1 Tr. zák. možno ustáliť, že neoprávneným prechovávaním drogy je aj samotná jej držba s úmyslom omamnú látku následne aplikovať."
11)
Predmetom trestného stíhania podľa § 171 ods. 1 Trestného zákona môže byť aj neoprávnené prechovávanie len jednej obvykle jednorazovej dávky OPL z rastliny rodu konopa, ktorú konzument mieni užiť, čo v konečnom dôsledku môže viesť k jeho kriminalizovaniu za spotrebnú držbu a možno
"teda hovoriť o istej forme nepriamej kriminalizácie konzumácie drog.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).