Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Tabuľka zhody

Jednou z podstatných náležitostí právneho predpisu predkladaného do pripomienkového konania je okrem jeho paragrafového znenia podľa § 7 ods. 1 písm. g) zákona č. 400/2015 Z. z. o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, aj tabuľka zhody návrhu právneho predpisu s právom Európskej únie (ďalej len "tabuľka zhody"), a to pri preberaní alebo vykonávaní právne záväzného aktu Európskej únie (ďalej len "EÚ").
 
 

Smernice EÚ predstavujú právne záväzné akty vo vzťahu k členským štátom EÚ, a to vzhľadom na cieľ, ktorý sa nimi má dosiahnuť. Vnútroštátne orgány majú ponechané na výber, aké formy a spôsoby zvolia na dosiahnutie sledovaného výsledku. Aby sa ciele obsiahnuté v smerniciach EÚ mohli aplikovať, je potrebné prebrať celú normatívnu časť smernice EÚ vrátane príloh do vnútroštátneho práva. Smernice EÚ je potrebné prebrať takým spôsobom a do takých vnútroštátnych všeobecne záväzných právnych predpisov, aby bola zabezpečená účinná transpozícia práva a tiež, aby boli zabezpečené požiadavky princípu právnej istoty, právnej ochrany a vymožiteľnosti práva. Niekedy si náležitá transpozícia smernice EÚ vyžaduje aj vyhotovenie a zasielanie správ, analýz či štatistických údajov, aby sa mohlo konštatovať úplné prebratie a náležitá transpozícia či aplikácia smernice EÚ.

Tabuľkou zhody sa spolu s doložkou zlučiteľnosti preukazuje súlad návrhu právneho predpisu s právom EÚ, pričom náležitosti tabuľky zhody sú upravené v prílohe č. 3 k Legislatívnym pravidlám vlády Slovenskej republiky.
Na úrovni EÚ sa už dlhodobo diskutuje o
"jednotnej tabuľke zhody"
pre všetky členské štáty EÚ, naposledy tak tomu bolo aj v decembri 2023 na stretnutí
EU Law Network Meeting
v Madride, kde bol okrem iného prezentovaný dokument, ktorý vydala Európska komisia (ďalej len "Komisia"), a to
"Oznámenie o zostavovaní vysvetľujúcich dokumentov"
, ktorý obsahuje nezáväzný vzor tabuľky zhody, ktorý budú môcť využívať všetky členské štáty EÚ.
Tabuľka zhody v podmienkach Slovenskej republiky
V zmysle čl. 17 ods. 2 Legislatívnych pravidiel vlády Slovenskej republiky,
"ak zaslala Európska komisia vzor tabuľky zhody ku konkrétnej smernici, predkladateľ vkladá tabuľku zhody na portál v tejto forme"
. V praxi však k takýmto situáciám nedochádza a tabuľka zhody sa vypracováva ministerstvami a ostatnými ústrednými orgánmi štátnej správy podľa prílohy č. 3 k Legislatívnym pravidlám vlády Slovenskej republiky. Formát tabuľky zhody je nasledujúci:
Ako správne "vyplniť" tabuľku zhody?
Do stĺpca s označením
"Smernica"
sa uvedie presné označenie smernice EÚ
1)
, ktorá sa má transponovať. V stĺpci
"Právne predpisy Slovenskej republiky"
sa uvedú všetky právne predpisy Slovenskej republiky, ktorými sa v tabuľke zhody bude preukazovať transpozícia ustanovení smernice EÚ.
V stĺpci 1 sa smernica EÚ člení na jednotlivé časti: Č - článok, O - odsek, V - veta, P - písmeno (číslo). Základné členenie smernice EÚ do riadkov je členenie na jednotlivé články. Ak jednotlivé články obsahujú tak obligatórne ustanovenia, ako aj fakultatívne ustanovenia, ustanovenia s viacerými možnosťami právnej úpravy alebo neaplikovateľné ustanovenia, články sa delia do jednotlivých riadkov na odseky, vety a písmená (čísla) s cieľom oddeliť tieto ustanovenia do samostatných riadkov.
V stĺpci 2 sa uvedie text smernice EÚ uverejnený v Úradnom vestníku EÚ rozdelený na články, odseky, vety, čísla (písmená) (napr. Č:2 O:3 V:5). Preambulu smernice EÚ netreba uvádzať, tá sa do právneho poriadku členských štátov EÚ netransponuje. Rovnako nie je potrebné transponovať nadpisy, nadpisy kapitol, častí a pod. smernice EÚ, pretože nie sú právne záväzné, slúžia len pre štruktúru smernice EÚ. Prílohy sa uvedú názvom a číslom, ak ich obsahom sú vzorce, obrazce, formuláre žiadostí a podobné graficky znázornené časti právne záväzného aktu EÚ. V ostatných prípadoch sa uvádza príloha v plnom znení. Prílohy smerníc EÚ je potrebné transponovať rovnako, ako ostatný text smernice EÚ.
V stĺpci 3 sa uvedie jedna z nasledujúcich poznámok: N - bežná transpozícia, čo znamená, že ustanovenie uvedené v smernici EÚ je povinné (záväzné) a musí sa transponovať do právneho poriadku Slovenskej republiky vo svojej podstate. Poznámka O - transpozícia s možnosťou voľby, znamená, že ustanovenie uvedené v smernici EÚ je povinné (záväzné)
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).